Toiminta

Alueensa vahva vaikuttaja

Ammattiyhdistysliike Suomessa on muutakin kuin palkkaliike. Eräät poliitikot usein harmittelevat Ay- liikkeen vaikutusvaltaa, jopa lainsäädäntötyössä. Vaikutusvaltaa on siksi että jäsenistöstä löytyy asiantuntemusta palkansaajia koskeviin asioihin ja järjestäytymisaste on varsin korkea.

”Kasvoin siihen vakaumukseen, että demokratia ei ole jotain johon vain uskotaan tai mihin lakki ripustetaan, vaan jotain sellaista mitä tehdään. Osallistutaan. Jos se loppuu, demokratia lahoaa ja hajoaa.”

On legendaarinen amerikkalainen ay-johtaja Abbie Hoffman aikoinaan sanonut.

 

Tornion teollisuustyöväen ammattiosasto on Lapin suurin Teollisuusliiton ammattiosasto ja sen toimintaa ja kannanottoja seurataan monella taholla kunnioituksella. Ammattiosastossa on vähän yli 2300 jäsentä. Jäsenistön keski-ikä on Teollisuusliiton alhaisimpia. Naisten osuus jäsenistössä on kasvamaan päin ollen nykyään jo yli 10% myös vapaajäseniä on lähes 10% jäsenistöstä.

 

Nykyisen Teollisuusliiton ja sitä edeltäneen Metallityöväen liiton päättävissä elimissä on osastomme jäseniä ollut katkeamatta 70-luvulta lähtien. On tehty aktiivisesti aloitteita ja pyritty vaikuttamaan työehtosopimuksiin sekä liiton yhteiskunnallisiin tavoitteisiin.

 

Yli viidenkymmenen toimintavuoden tuloksia on paljon kirjattu työnantajan ja ammattiosaston keskinäisiin sopimuksiin, mutta paljon enemmän on kirjaamattomia saavutuksia, joista tänä päivänä nauttii jäsenten lisäksi paljon muitakin ihmisiä talousalueemme ulkopuolellakin.

Yhteiskunnallisissa asioissa on vaikutettu kunnan ja viranomaisten päätöksiin. Osasto on ollut aloitteellinen myöskin työedellytysten luomisessa talousalueellemme.