Julkilausuma Veitsiluodon paperitehtaan uutisista

21.4.2021

Veitsiluodon paperitehtaan henkilöstölle

 

Tornion teollisuustyöväen ammattiosasto ottaa syvästi osaa Stora Enson Veitsiluodon paperitehtaan henkilöstön kohtaaman kriisin vuoksi. Suomalaisen teollisuushistorian yksi merkittävä tekijä ja hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi on saamassa raadollisen päätöksen globalismin ja markkinatalouden kourissa. Miltei sadan vuoden ajan saaren piipuista nousi savu ja hyvinvointi levisi seutukunnan ja koko Suomen kansan hyväksi. 20.4.2021 koko seutukuntaa järkytti uutinen tehtaan lakkautuksesta.

530 Stora Enson Veitsiluodon työntekijää sekä 140 Efora Oyn työntekijän kodissa kesän odotus vaihtui huoleen toimeentulosta ja arjen sujumisesta. Kerrannaisvaikutusten kautta kriisi tulee vaikuttamaan vielä suuremmassa mittakaavassa ja vaikeuttaa entisestään koronan kurittaman palvelusektorin elpymistä seutukunnassa, koska ihmiset eivät uskalla kuluttaa taloudellisten huolten painaessa.

Kasvavat tuottovaatimukset tulevat jatkossakin jättämään palkansaajia leivättömän pöydän ääreen, koska myös kannattavia tuotantoyksiköitä suljetaan kapasiteetin leikkaamisen ja sitä kautta tuottojen kasvattamiseksi. Toisaalla rakennetaan uusia sellutehtaita, mutta Stora Enso sulkee sellaisen. Miksi?  Kapitalismi on kuten tuli. Paikoin hyvä renki, mutta huono isäntä.

Onko tehtaan lopettamisessa kyse siitä että Veitsiluodon tehdas teki tappiota? Vai eikö se tehnyt tarpeeksi paljon voittoa?                                                                           Pitäisikö maan hallituksen tarkistaa teollisuuspoliittista linjausta, mitä tulee esim.  Energiaverotukseen ja päästökaupan sähkökompensaatioon?

Onko palkansaajien irtisanominen liian helppoa ja halpaa Suomessa?

Terveisin:

Tornion Teollisuustyöväen ammattiosaston kevätkokous